понеділок, 6 жовтня 2025 р.

   ПОТРЕБА В БЕЗПЕЦІ

   9.00
   В Україні - загальнонаціональна хвилина мовчання для вшанування пам`яті загиблих унаслідок збройної агресії російської федерації.



   Ранкова гімнастика
   Тема: «Комплекс вправ ранкової гімнастики «Буратіно»
   Мета: ранкова гімнастика допомагає: пробудити організм, сформувати правильну поставу, розвинути рухові якості, дає чудову можливість для тренування спритності, координації, швидкості реакції, рівноваги, створює позитивний настрій, викликає у дітей радість; закладає позитивний емоційний фон на весь день; дисциплінує та організовує; привчає до режиму та послідовності дій; дитина засвоює, що після пробудження потрібно виконувати певний комплекс вправ.


   Економічне виховання
   Тема: «Потреби в безпеці і збереженні здоров`я»
   Програмовий зміст: формувати уявлення про те, що в кожної людини є потреби в безпеці і збереженні здоров`я; вчити дітей помічати небезпечне для їхнього життя і здоров`я; закріпити правила безпеки вдома, у дворі і на вулиці; виховувати обережність.


   Здоров'я та фізичний розвиток
   Тема: «Стрибки на обох ногах з просуванням уперед. Ходьба по похилій дошці». Рухлива гра «Квочка і курчата»
   Програмовий зміст: повторити комплекс загальнорозвиваючих вправ; удосконалювати вміння стрибати в довжину з місця; закріплювати навички ходьби по похилій дошці та стрибків у глибину; розвивати увагу та спритність, орієнтування у просторі.
   Інвентар: 4 обручі, куб, дошка, мат.
   Підготовча частина: Ходьба у середньому темпі (30 сек).

   Ходьба на носках, руки на поясі (25 сек).

   Біг врозтіч (30 сек), за сигналом дорослого  (піднятий вгору прапорець) діти переходять на ходьбу (2 – 3 рази), потім знову продовжують біг, ходьба.

   Копмлекс загальнорозвиваючих вправ, основна частина.

   Рухлива гра «Квочка і курчата». Автор Каріна Мельник

   Заключна частина: Ходьба у повільному темпі на носках, «як лисичка» (30 сек).

     Художньо - продуктивна діяльність. Ліплення
   Тема: «Народна декоративна іграшка «Свищик»
   Програмовий зміст: вчити ліпити іграшку з пластиліну, користуючись прийомами розкачування, витягування, защипування, , поглиблювати знання про властивості пластиліну; закріпити вміння працювати з пластиліном, користуватися стекою; розвивати у дітей дрібні м`язи рук, уяву.

   Впевнена, діти, що у вас вийшли дуже гарні свищики. Я з нетерпінням чекатиму фото ваших робіт.

   Всі важливі справи зроблені. Запрошую Вас, шановні батьки, разом з дітьми на прогулянку. Під час прогулянки пропоную поспостерігати за змінами, що відбуваються в природі в осінню пору і послухати казочку про туман. Але не забувайте про правила безпеки, не ігноруйте сигнал повітряної тривоги, не беріть до рук сторонні предмети.
   Спостереження в природному довкіллі
   Тема: 
«Василь Сухомлинський «Дід Осінник»
Мета: сформувати поняття про туман як вище неживої природи; виховувати інтерес до явищ неживої природи.

   👌 Загадайте дітям загадку: 
   Сивий віл випив води повен діл. (Туман)

 
   Ввечері разом з дітьми пограйте в дидактичну гру.
   Назва: 
«Веселі лабіринти»
   Мета: розвиток зорово- просторового орієнтування, уваги, мислення.


   Інформація для батьків
   Тема: «Гриби: профілактика отруєнь та перша допомога»
   Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.
   Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
   Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
   
   Як не отруїтися грибами
   👍 Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
   👍 Не купуйте гриби на стихійних ринках.
   👍 Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
   👍  Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
   👍 Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
   👍 Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
   👍 Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
   👍 Не куштуйте сирі гриби.
   👍 Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
   👍 Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
   👍 Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
   👍 Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

   Симптоми отруєння грибами
   Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
   👤 нудота;
   👤 блювота;
   👤 різкий біль у животі;
   👤 діарея;
   👤 запаморочення;
   👤 температури тіла;
   👤 зниження пульсу;
   👤 задуха;
   👤 судоми;
   👤 відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
   👤 марення, поява галюцинацій.
   За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!

   Перша допомога у разі отруєння грибами
  👥 терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  👥 промийте шлунок простою водою;
  👥 дотримуйтеся постільного режиму;
  👥 пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  👥 прийміть сорбенти.
   Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
   
   Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
   Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

  Це вся інформація на сьогодні. Дякую за розуміння і співпрацю, шановні батьки.

Немає коментарів:

Дописати коментар